Szkoła Dam
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Przepiśnik - zeszyt z przepisami

Rozmowa na temat menu na przyjęcie zainspirowała mnie do założenia tego wątku.

Każda z nas ma sprawdzone, "popisowe" dania. Myślę, że byłoby fajnie podzielić się nimi z innymi. To byłby nasz "przepiśnik", zeszyt z kulinarnymi zapiskami.

Mile widziane zdjęcia!

Czy linki też mogą być? Ja chętnie podzielę się przepisem na chleb, który nie jest mój, ale nie wymaga dużo pracy a jest chlebem na zakwasie i zawsze jest wysoko ceniony przez gości, jak to domowy chleb.

https://qchenne-inspiracje.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-podstawa-zywienia-dlatego-zaczne-wlasnie-od-niego/

W przepisie jest odesłanie do przepisu na zakwas.

 

Bardzo ciekawy przepis. Biorę pod uwagę wypiek własnego chleba - właśnie żytniego na zakwasie - przez wzgląd na swoją insulinooporność.

Dziękuję!

Polecam zrobić swój własny zakwas. Jest to bardzo proste. Początkowo warto dodawać drożdże do ciasta, bo zakwas młody i kapryśny. Ja zaczęłam po 4 miesiącach piec na samym zakwasie.  Nawet pizze na zakwasie robię. Trwa długo ale roboty mało a chlebek pyszny i spokojnie tydzień w bawełnianym woreczku świeży przeczeka. Na święta chciałam zrobić chałkę na zakwasie ale biała mąka jest niedostępna.

Z przepisów słodkich bardzo polecam ciasto "leśny mech", nie tylko nietypowe i zaskakujące swoim wyglądem ale też pyszne. Przepis z którego korzystam ja i moja siostra to https://www.kwestiasmaku.com/przepis/lesny-mech?fbclid=IwAR3fXREp5HfwQ2f5Ywr3Eoe_-ZLYw36fhX8XYu2HVPcjD6uztpbcMmct_yk . Jedyną zmianą jaką robimy jest dodanie owoców również do kremu dzięki czemu jest jeszcze lepsze.

Cytat z Karolina R. data 9 kwietnia 2020, 11:56

Z przepisów słodkich bardzo polecam ciasto "leśny mech"

Czy w tym cieście smak szpinaku nie jest zbyt dominujący? Bardzo lubię szpinak ale raczej nie na słodko. Pięknie wygląda.

Cytat z Makosza data 13 kwietnia 2020, 00:53
Cytat z Karolina R. data 9 kwietnia 2020, 11:56

Z przepisów słodkich bardzo polecam ciasto "leśny mech"

Czy w tym cieście smak szpinaku nie jest zbyt dominujący? Bardzo lubię szpinak ale raczej nie na słodko. Pięknie wygląda.

Szpinak w ogóle nie jest wyczuwalny. Za to go właśnie lubię- w zależności od dodatków może być daniem typowo obiadowym wytrawnym, bądź słodkim deserem. Ciasto jest pyszne, słodkie i efektowne i stało się moim popisowym ciastem na święta i imprezy.
Szczerze polecam wypróbować ten przepis bo na prawdę warto

Karolina, na pewno wygląda bardzo fajnie. Biały obrus, prosta porcelana i takie ciasto- nie potrzeba kwiatów. Przy kolejnej okazji zrobię.

Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.

https://katalogsmakow.pl/blog/trzeci-talerz/ciasto-arbuz.318423.html

Cytat z Martyna_Ewa data 21 kwietnia 2020, 22:14

Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.

https://katalogsmakow.pl/blog/trzeci-talerz/ciasto-arbuz.318423.html

Z wielką chęcia wypróbuję, zwłaszcza w wersji smietankowo-mascarpone 🙂

(id: 0)